(123)456 7890 info@ndt-konsultit.fi

Johdanto: tekninen testaus ja analysointi

analysis

 

Oli kyseessä mikä tahansa teknisen testauksen ala, edellyttävät testaus ja analysointi tekijöiltään hyvää keskittymiskykyä, erinomaista havainnointikykyä ja pitkäjännitteisyyttä sekä hyviä kirjallisia viestintätaitoja. Myös ohjelmoinnin osaaminen ja testattavien laitteistojen tuntemus ovat tärkeitä tekijöitä. Kun testauksen suorittavat ammattilaiset, voivat kuluttajat olla rauhallisin mielin, sillä he tietävät, että heidän ostamansa tuote on paitsi käyttötarkoitukseen sopiva, myös laadukas ja ennen kaikkea turvallinen. Kuten sanonta kuuluu, ei vara venettä kaada ja on parempi käydä kaikki mahdolliset skenaariot, mikä voi mennä pieleen, tuotteen testausvaiheessa eikä oikoa tuotekehitysprosessissa odottaen kuluttajien reaktioita. Tuloksena on pahimmillaan palovamma, ikävä kutina-allergia tai hengelle vaarallisempia seurauksia.

Teknisen testaus ja analyysi eivät suinkaan rajoitu ainoastaan fyysisiin tuotteisiin, vaan sillä voidaan myös tarkoittaa verkkopalveluiden toimivuutta. Esimerkiksi tarkoituksena voi olla selvittää, kuinka verkkokurssi toimii erilaisilla alustoilla ja onko toteutuksessa huomioitu yleiset käytettävyyteen vaikuttavat tekijät. IT-alan ammattilaiset selvittävät SQL- ja HTML:n salat ja varmistavat, että lähdekoodi toimii kuin pitääkin. Niin kutsutut software-insinöörit ovat osa teollisuuden ohjelmistoprojekteja aina käyttöönottoon asti. Toinen suurryhmä, jossa teknistä testausta käytetään, ovat erilaiset pelit. Tekninen pelitestaus tarkoittaa ennen kaikkea automatisoitujen testien ajamista ja ohjelmistojen ja laitteistojen yhteensopivuuden kokeilua. Toiminnallisella pelitestauksella puolestaan tarkoitetaan toimintoihin, pelinkulkuun, grafiikkaan ja ääniin sekä pelin vakauteen liittyvien ongelmien etsimistä.

Tekninen testaus tietotekniikassa

Kodin- ja vaatetekstiilien testauksessa ja analysoinnissa astuvat allergeenit parrasvaloihin. Materiaalin on oltava sitä, mitä on luvattu ja kaikissa kangassekoituksissa niiden sisältämät yhdisteet tulee olla selvästi esillä ja luonnollisesti ihmiselle turvallisia. Allergisoivina tuotteina pidetyt karvamatot, kokolattiamatot ja seinäryijyt eivät itsessään sisällä juurikaan allergeeneja, mutta varastoivat pölyä salakavalasti. Sen sijaan tekstiilien tuotannossa käytetään usein runsaasti kemikaaleja esimerkiksi materiaalien esi- ja loppukäsittelyyn sekä värjäykseen. Kuituja, lankoja ja tekstiilejä tärkätään sekä valkaistaan ja vaikka tavoitteena on saada likaahylkivä, pehmeä tuote, voivat tekstiilien kemikaalit aiheuttaa kantajalleen ikäviä allergioita. Tekninen analysointi löytää riskit ja varoittaa kuluttajaa niistä.

Elektroniikka ja muut sähkölaitteet eivät suinkaan ole ainoita analysoinnin ja teknisen testauksen alaisia tuotteita. Myös tekstiilien ja sisutustuotteiden, kuten huonekalujen, soveltuvuus tilaajan tarpeisiin tarkistetaan teknillisin menetelmin. Tehtaat suorittavat omat kestävyys- ja materiaalikokeensa, mutta nojatuoli saattaa päätyä myös riippumattomiin tutkimuslaitoksiin tarkastettavaksi. Testausrobotit varmistavat kaikkien mekanismien riittävän kestävyyden. Tuotteita testataan ISO 9001 ja DIN-standardien mukaisesti, ja esimerkiksi seinäkaappien laatikot ja ovet on testausvaiheessa aukaistu 60 000-80 000 kertaa. Niin ikään hyllyt, pöydät, sohvat ja sängyt on testattu kantamaan painoa jokaiselle huonekalulle sen käyttötarkoitukselle laskettujen rajojen mukaisesti. Hylly voi kestää 80 ruokalautasen painon ongelmitta, muttei 80-kiloisen aikuisen hyllyllä roikkumista.

Entä mitä teknisellä testauksella mitataan?

Tekninen testaus on usein erottamaton osa tuotekehitysprojektia. Kun uuden tuotteen idea on tarkennettu, tuotekonsepti luotu ja teknisten piirrosten luonnosteluvaihe on ohitettu, astuu testaus mukaan kuvaan. Tuotteen viimeistelyvaiheessa valmistetaan uutta tuotetta vastaava prototyyppi, jonka käyttöä tutkitaan ennen sen lanseeraamista markkinoille. Suoritetuista kokeista kerätään virhelistaa, jotka sitten korjataan tuotteen kaavoihin ja malleihin. Testauksessa käydään läpi ennen kaikkea tuoteturvallisuuteen liittyviä kysymyksiä, jotta tuotteen valmistaja vastaa laitteen on turvallisuudesta. Esimerkiksi sähkölaitteissa mahdolliset viat ovat tärkeä löytää, ennen kuin tuotteet päätyvät kuluttajille ja aiheuttavat näille jopa fyysisiä vammoja. Esimerkiksi Samsungin olisi pitänyt käyttää tekniseen testaukseen enemmän aikaa. Nyt Galaxy Note 7 -mallia varjostavat lukuiset akkuräjähdykset ja Samsung ei lopulta voinut muuta kuin vetää akkuvikaisen puhelimensa kokonaan markkinoilta.

Teknisellä testauksella tarkoitetaan eri materiaalien fyysisten ja kemiallisten ominaisuuksien kokeilua. Monesti testaus suoritetaan, kun jokin tuote halutaan sertifioida. Sertifikaatti on kiistämätön todiste tuotteen laadusta sekä turvallisuudesta ja siinä tuotteen kaikki ominaisuudet luetellaan perinpohjaisesti. Riippuen siitä, mikä tuote on kyseessä, voi sertifikaatti olla pakollinen kaupankäynnin edellytys, tai vapaaehtoinen, tuotteenvalmistajan kaipaama asiakirja tuotteen ominaisuuksista. Tekniseen testaukseen kuuluvat myös moottoriajoneuvojen turvallisuustestit sekä poliisilaboratorioiden toiminta. Kenties hieman harhaanjohtavasti, tekninen testaus ja analysointi eivät kuitenkaan tarkoita eläinnäytteiden testaamista eikä muuta lääketieteellistä analysointia. Eläinkokeista vastaavat Suomessa mitä tavallisimmin yliopistot ja ne noudattavat EU:n koe-eläindirektiiviä.

Tekninen testaus ja analysointi